2003 Yılı Hizmtiçi Eğitim Raporu

Raporun Pdf Formatındaki Bütününe Ulaşmak İçin Tıklayınız

ÖNSÖZ

Sağlık Projesi İllerinde halkın sağlık düzeyini yükseltmek; önlenebilir nedenlerden kaynaklanan hastalık ve ölümleri azaltmak ve temel sağlık hizmetlerinin kalitesini, kullanımını ve erişilebilirliğini, sağlık hizmet sunumunda etkililiği ve verimliliği arttırmak, Sağlık Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında yönetim kapasitesini geliştirmek amacıyla İkinci Sağlık Projesi uygulamaya konulmuştur.

Bu amaçla Sağlık Projesi İllerinde birinci basamak sağlık hizmetlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla uyum, geliştirme eğitimleri yürütülmekte, çeşitli sağlık programlarına ilişkin müdahale çalışmaları yapılmakta ve araştırmalar gerçekleştirilmekte ve Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü ilgili harcama kalemlerinden finanse edilmektedir.

3959 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi Teşkiline Dair Kanun gereğince teşekkül edilen Hıfzıssıhha Mektebi, Makamın 10.03.2003 tarih ve 45 sayılı Olurları ile tekrar hizmete açılmıştır.

Daha önce İkinci Sağlık Projesi kapsamında Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü tarafından yürütülen çalışmaların bir kısmı Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğüne devredilmiştir. Böylece İkinci Sağlık Projesinin tamamlanması sonrasında da Bakanlık imkanlarıyla bu çalışmaların sürdürülebilmesi ve kurumsallaşmanın sağlanabilmesi amaçlanmıştır.

Buna göre Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü tarafından devir alınan Sağlık Projeleri kapsamındaki en önemli faaliyet alanlarından birisi, Bakanlığımız ilgili birimlerinin işbirliği içerisinde Bakanlık Merkezde ve Sağlık Projesi İllerinde yürütülen hizmetiçi eğitimlerdir.

Yürütülen hizmetiçi eğitimlerde genel amaç; birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık personelinin Temel Sağlık Hizmetleri hakkında bilgi ve becerilerini arttırarak, temel sağlık hizmetlerinin sunumundaki etkililiği geliştirmek ve hem eğitilmiş sağlık personeli aracılığıyla hem de afiş, poster, broşür, video, slayt ve kitle iletişim araçları yoluyla halkın sağlık düzeyini yükseltmektir.

İkinci Sağlık Projesinin Haziran 2003 tarihinde sona ermesi nedeniyle 2003 yılı eğitimleri için Proje illerinden Haziran ayı sonuna kadar eğitim planlamaları istenmiştir. Planlar Müdürlüğümüz tarafından incelenerek Makamın uygun görüşü ile uygulamaya geçilmiştir. İkinci Sağlık Projesinin Aralık 2003 tarihine kadar uzatılması nedeniyle proje illerinden Temmuz- Aralık dönemini içeren bir plan daha istenilmiştir. Söz konusu eğitim planları Sağlık Yönetimi ve Eğitim Bölümü-2003 Yılı Hizmetiçi Eğitim Raporu da Müdürlüğümüz tarafından incelenmiş ve Makamın uygun görüşüyle uygulamaya geçilmiştir.

2003 yılı içerisinde Bakanlık Merkez ve Proje İllerinde gerçekleştirilen eğitimlerle 5739 sağlık personeline uyum ve geliştirme eğitimleri başlıklarında çeşitli konularda hizmetiçi eğitim verilmiştir.

Eğitimlerin toplam maliyeti 910.711.480.859 TL.’dır Bu rapor 2003 yılında gerçekleştirilen hizmetiçi eğitimlere ait detayları içermektedir. İkinci Sağlık Projesi İlleri, Temel Sağlık Hizmetleri Projesi ve Deprem Bölgesi İllerinde, Bakanlık Merkez Birimleri ve Proje İlleri tarafından yürütülen tüm çalışmalara sonsuz teşekkürler sunuyoruz.

HIFZISSIHHA MEKTEBİ MÜDÜRLÜĞÜ

2003 YILI HİZMETİÇİ EĞİTİM FAALİYETLERİ (ÖZET)

2003 yılında Bakanlık Merkez Birimleri ile İkinci Sağlık Projesi İlleri (Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kahramanmaraş, Malatya, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van) ile Bilecik, Bolu, Düzce, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Yalova illerinde yürütülen hizmetiçi eğitim faaliyetleri, birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık personelinin Temel Sağlık Hizmetleri konusunda bilgi ve becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. Eğitilmiş personel yardımıyla hizmet sunumunun etkinliğini ve kalitesini artırarak halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Buna göre 2003 yılı içinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerine ait bilgiler aşağıda kısaca özetlenmiştir.

Bakanlık Merkez Faaliyetleri

Bakanlık Merkez birimleri tarafından 2003 yılı içinde toplam 38 eğitim gerçekleştirilmiş ve toplam 2727 sağlık personeline eğitim verilmiştir. Eğitilen personelin meslek gruplarına göre dağılımı şu şekildedir:
643 Hekim 113 Hemşire 212 Ebe
100 Sağlık Memuru 91 Çevre Sağlığı Teknisyeni 1568 Diğer Personel
Proje İlleri Faaliyetleri
Proje İlleri tarafından yıl içinde 147 eğitim gerçekleştirilmiştir. Eğitilen toplam sağlık personeli sayısı 3012 olup meslek gruplarına göre dağılımı şu şekildedir:

865 Hekim
763 Hemşire
881 Ebe
356 Sağlık Memuru
117 Çevre Sağlığı Teknisyeni
30 Diğer Personel

Sağlık Projelerinin en önemli faaliyet alanlarından birisi, birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık personelinin Temel Sağlık Hizmetleri konusunda bilgi ve becerilerini arttırmayı amaçlayan Hizmetiçi Eğitim çalışmalarıdır. Sağlık Projesi İllerinde yönetim, insangücü ve altyapı kapasitesinin artırılması amacıyla uygulamaya konulmuş olan Sağlık Projesinin en önemli faaliyet alanlarından bir tanesi de hizmetiçi eğitim faaliyetleridir. Hizmetiçi eğitimler yoluyla birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık personelinin Temel Sağlık Hizmetleri konusunda bilgi ve becerilerinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaların en önemli nihai amacı; eğitilmiş personel yardımıyla hizmet sunumunun etkinliğinin ve kalitesinin yükseltilerek halkın sağlık düzeyinin iyileştirilmesidir.

Bu amaçla, yürütülen sağlık programları kapsamında; Mektep Müdürlüğümüz Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Bölümünce, Bakanlığımız ilgili birimleriyle işbirliği içerisinde merkez eğitim ekipleri ile il eğitim ekiplerine ve eğitim ekipleri aracılığı ile birinci basamak sağlık personeline yönelik olarak çeşitli hizmetiçi eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.
Sağlık Projesi kapsamında, sağlık personeline yönelik olarak gerçekleştirilen hizmetiçi eğitimler uyum ve geliştirme eğitimleri olarak iki başlık altında toplanmıştır.

I.1. Uyum Eğitimleri
Uyum Eğitimleri, birinci basamakta çalışan sağlık personelinin hizmete uyumunu amaçlamaktadır. Uyum eğitimleri,

• Birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapmak önkoşuluyla,
- Göreve yeni başlayan,
- İl'e yeni atanan,
- Sağlık Bakanlığı dışında bir kurumda çalıştıktan sonra, Sağlık Bakanlığı kadrosuna atanan ve birinci basamak hizmeti sunan bir birimde yeni görev
alan sağlık personeline yönelik olarak uygulanmaktadır.

• Uyum eğitimi konu başlıkları aşağıda verilmiştir:

- İlin Sağlık Hizmetleri İle İlgili Özellikleri
- Sağlık Hizmetleri ve Çalışanlar Açısından Yasal Düzenlemeler
- Sağlık Ocağı İşlevi ve Yönetimi
- Sağlık Hizmetleri Planlamasının Temel İlke ve Teknikleri
- Bölge Sağlık Yönetiminde Epidemiyolojiye Giriş
- Sağlık Hizmetlerinde Toplum Katılımı
- Sağlık Programları

Uyum Eğitimlerinin İl Eğitim Ekipleri tarafından, yukarıda tanımlanan hedef gruplara 10 gün süreyle verilmesi planlanmıştır. Ancak, ile özgü koşullar ve eğitim alacak personelin gereksinimleri doğrultusunda eğitim konuları ve süresi, İl Eğitim Ekibi ve yönetimi tarafından değiştirilebilmektedir. Uyum Eğitimi setine hm.saglik.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

I.2. Geliştirme Eğitimleri
Geliştirme eğitimlerinin amacı, temel sağlık hizmetleri sunumunda etkinliğin arttırılması amacıyla edinilmesi gereken bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Geliştirme eğitimlerinin planlanması, il sağlık yöneticileri, il eğitim ekibi, ilin veya ilde belirli bölgeler ile toplum gruplarının öncelikli sorunlarını göz önüne alarak bu eğitimi planlamaktadırlar. Geliştirme eğitimlerinin hedef grubu, birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapmak ön koşuluyla yürütülecek programın özelliğine göre bütün sağlık personelidir.
Geliştirme eğitimi ana konu başlıkları aşağıda verilmiştir:

• Çevre Sağlığı
• Aile Sağlığı

- Ana Sağlığı ve Aile Planlaması
- Çocuk Sağlığı
- Ruh Sağlığı
• Sık Karşılaşılan Sağlık Sorunlarının Kontrolü
- Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolünde Genel Prensipler
- Aşıyla Korunulabilir Hastalıklar
- Solunum Yolu Enfeksiyonları
- Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar
- Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
- Zoonotik Hastalıklar
- Tropikal Hastalıklar
- Birinci Basamakta Sık Görülen Kronik Hastalıklar
- İlk Yardım Hizmetleri ve Acil Müdahale
- Koruyucu Göz Sağlığı
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Beslenme

Eğitime katılanların başarı düzeyleri konulara göre eğitim ekipleri tarafından geliştirilen ve eğitim öncesinde yapılan ön-test ve eğitim bitiminde yapılan son-testlerle değerlendirilmektedir. Ayrıca, katılımcılara Eğitim Değerlendirme ve Genel Değerlendirme Formu doldurtularak, organizasyon, eğitimler ve eğitimciler hakkındaki görüşleri alınmaktadır.

Her eğitim seansının sonunda eğitim süreci ile ilgili bilgiler, İl Eğitim Ekiplerince hazırlanan bir raporla Bakanlık merkeze sunulmaktadır.
Bakanlığımız birimlerince yürütülen sağlık programları kapsamında uygulamaya konulan hizmetiçi eğitim faaliyetleri, programların ihtiyaç ve gerekleri doğrultusunda, ilgili birimlerle işbirliği içerisinde planlanmaktadır. Daha sonra, lojistik hazırlığı yapılan eğitim programları doğrultusunda, sahadaki personeli eğitmek üzere eğitim ekipleri eğitilmektedir.

İllerdeki eğitimcilere yönelik olarak doğrudan Bakanlık birimleri tarafından yapılan eğitimler, Bakanlık birimlerinde görevli merkez eğitim ekibi üyeleri veya üniversitelerden alanlarında yetkin öğretim elemanları tarafından verilmektedir.
Proje illerindeki eğitimler ise İl Eğitim Ekipleri tarafından yürütülmektedir. Ayrıca il eğitimlerinde konusuna göre, ilden veya Bakanlık merkezden uzman kişilerin desteği sağlanmaktadır.